Doorgaan naar hoofdcontent

Speltbrood met lijnzaad en havervlokken


Aan de zomer lijkt een eind te komen, op het werk tenminste, en dus is het voor mij weer tijd om weer uren de keuken in te duiken. Vandaag maakte ik onder andere een kaneel-vanille cake en een overheerlijk speltbrood. Aan de kaneel-vanille cake moeten nog wat aanpassingen worden gedaan maar het speltbrood is zeker het posten waard.

Ingrediënten voor een brood:
2 1/4 cups speltbloem
2 cups speltmeel
7 gr gist
2 el lijnzaad
2 el havervlokken
370 ml warm water
2 el milde olijfolie
2 el ahornsiroop
1,5 tl zout

1 tl lijnzaad
1 tl havervlokken

Mix in een kom van een standmixer de bloem, meel, gist en lijnzaad. Roer door met een pollepel. Voeg vervolgens het water, de olie en de siroop toe en roer nog even kort door. Kneed vervolgens met de deeghaak voor ongeveer een kwartier. Voeg na vijf minuten het zout toe.
Doe het deeg in een licht met olie ingevette kom, zorg dat alle kanten van het deeg met olie bedekt zijn. Dek de kom af en laat rijzen tot het deeg is verdubbeld, dit duurt ongeveer een uur.
Sla vervolgens de lucht uit het deeg op een licht ingevette werkplek en laat het deeg 20 minuten rusten.
Rol het deeg vervolgens uit met een deegroller, even breed als de broodvorm en rol op. Leg het deeg met de naad naar beneden in de ingevette vorm. En laat nogmaals, afgedekt, een uur rijzen of totdat het deeg bijna is verdubbeld.
Verwarm ondertussen de oven voor op 220 graden Celsius en plaats het bakrek op de onderste richel. Bak het brood voor zo'n 15 minuten op 220 graden. Bestrijk vervolgens het brood met wat boter en verdeel de theelepels lijnzaad en havervlokken over het brood. Bak nog zo'n 20 minuten af op 200 gr Celsius.


Het recept is geïnspireerd op dit recept van Levine.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Besparen met kinderen; tweedehands

Als moeder van twee kinderen weet ik als geen ander wat voor aanslag kinderen op je maandelijkse budget kunnen zijn. Om het allemaal toch een beetje betaalbaar te houden koop ik graag tweedehands.  Ik zoek hiervoor op Marktplaats, bepaalde Facebookgroepen en bezoek de plaatselijke kinderkleding- en speelgoed beurs. Ik let er vooral op dat alles wat ik koop schoon, heel en netjes is of op te knappen. 
Veel van wat wij hebben voor de jongens is tweedehands. Vaak omdat ik het nieuwe product veel te duur vindt maar ook omdat het beter is voor het milieu. Daarnaast weet ik van sommige dingen niet of de jongens het daadwerkelijk zo leuk vinden, waarom zou ik dan een fortuin uitgeven aan iets wat niet gebruikt gaat worden? Om een goed voorbeeld te noemen; de wobbel.  Mij leek het fantastisch voor de jongens. Helaas kon ik mijn man niet overtuigen om zoveel geld hieraan uit te geven zonder dat we wisten of het überhaupt een succes zou worden. Maanden zocht ik op Marktplaats tot ik er een had…

Instagram

Al enige tijd ben ik niet actief meer op mijn blog. Eerst door een ellendige zwangerschap. Toen een hele nare nasleep van de bevalling en nu ben ik simpelweg even te druk. Wel probeer ik actief te zijn op Instagram. Hopelijk is dit de eerste stap om hier ook weer wat actiever te worden. Volg mij op Instagram om een kijkje te nemen in mijn dagelijkse leven; https://www.instagram.com/amandakooktenmoedert/

Drukke tijden

Alweer een paar maanden zonder ook maar een blogpost. Geen goed excuus behalve dan dat het ontzettend drukke tijden zijn geweest hier. Afgelopen november heb ik een contract voor onbepaalde tijd getekend, erg fijn maar dat betekend ook dat ik veel aan het werk ben. Verder zijn we druk met verven en klussen in huis en voor je het weet ben je zo weer een poos verder. Natuurlijk moet er ook in drukke tijden gekookt worden. Dus bij deze een paar smakelijke foto's van de afgelopen tijd en ik hoop snel weer te bloggen.